Po prvem razpisu v okviru zakona o Pomurju 352 novih delovnih mest

23. junij 2010 | Rubrika: Brez kategorije

Na prvi razpis na podlagi zakona o razvojni podpori Pomurju, v okviru katerega je država razpisala pomoč v višini 7,16 milijona evrov, je prispelo 150 vlog.

Po prvem razpisu v okviru zakona o Pomurju 352 novih delovnih mest


Na njihovi osnovi bo ustvarjenih 352 novih delovnih mest.

“Ključni namen razpisa je dosežen,” je pojasnil minister za lokalno samoupravo in regionalno politiko Henrik Gjerkeš.

Zakon o razvojni podpori Pomurski regiji v obdobju 2010-2015, ki je stopil v veljavo januarja letos, vzpostavlja institucionalni in finančni okvir za interventno ukrepanje na območju Pomurja, ki že desetletja zaostaja v razvoju za ostalo Slovenijo

Henrik GjerkešHenrik Gjerkeš

za vsakih 50 tisoč nepovratnih sredstev novo delovno mesto


Med ukrepi vsebuje program spodbujanja konkurenčnosti regije, ki se je začel izvajati sredi februarja z objavo prvega javnega razpisa za spodbujanje začetnih investicij podjetij in ustvarjanje novih delovnih mest. Nanj so se lahko prijavila vsa mala, srednje velika in velika podjetja s sedežem v Pomurju.

Do zaključka 16. marca se je na razpis prijavilo 150 podjetij, ki bodo prejela od 10.000 do 500.000 evrov pomoči. Za vsakih 50.000 evrov nepovratnih sredstev morajo odpreti novo delovno mesto.

Kot je na novinarski konferenci v Murski Soboti povedal minister Gjerkeš, bodo pomurska podjetja na osnovi tega razpisa ustvarila skupno 352 novih delovnih mest. “Tudi ohranila bodo veliko delovnih mest, saj je bil to pomemben dejavnik pri odobritvi projekta,” je dodal.

Andrej HorvatAndrej Horvat

Na osnovi rezultatov tega razpisa, ki so po besedah ministra “pokazali, da smo nadpovprečno dosegli cilje”, so se odločili za prerazporeditev sredstev med posameznimi instrumenti za leto 2010 v okviru zakona o Pomurju in vlada je to prejšnji teden tudi potrdila. S tem so zagotovili dodatna sredstva v višini 1,3 milijona evrov za spodbujanje začetnih investicij podjetij. Drugi javni razpis v okviru tega instrumenta bo objavljen v začetku junija.

Med podjetji, ki so prejeli največje možno število točk na tokratnem razpisu, je tudi Arcont, ki bo 500.000 evrov pomoči izkoristil za izvedbo skupno dva milijona evrov vredne investicije v proizvodnjo nizko energijskih montažnih objektov. S tem bomo lažje konkurirali na evropskem trgu in do sredine prihodnjega leta zaposlili 22 novih delavcev, je povedal predstavnik tega podjetja Aleš Obal.

Vodja vladne pisarne v Pomurski regiji Andrej Horvat je izrazil veselje, da so se na razpis prijavila večinoma uspešna podjetja, saj zanje obstaja večja verjetnost, da bodo obljubljeno tudi izvedle. “Glavni namen zakona je, da spodbudimo podjetja, da se čimprej odločijo za investicije,” je dodal.

"Regionalna politika ne more biti interventna politika."


“Regionalna politika ne more biti interventna politika.”


Zakon o Pomurju je vzpodbudil tudi druge slovenske regije k prizadevanjem za dosego takšnega interventnega zakona tudi za lastno območje. Minister Gjerkeš, kot je sam dejal, ni naklonjen takšnim rešitvam. “Regionalna politika ne more biti interventna politika,” je poudaril in pojasnil, da pripravljajo rešitev v okviru sistemskega zakona za vzpodbujanje skladnega regionalnega razvoja, ki bo po ministrovih predvidevanjih sprejet do konca tega leta.

V tem zakonu bodo upoštevali izkušnje, ki so jih pridobili na osnovi zakona o Pomurju, njegova glavna prednost pa bo delitev odgovornosti na področju regionalne politike, je pojasnil Gjerkeš.

STA

Foto: Tina Deu


Povzeto po: www.siol.net/slovenija/lokalne_novice/pomurje/Eno mnenje na objavo Po prvem razpisu v okviru zakona o Pomurju 352 novih delovnih mest

Avatar

INFO

31. avgust 2010 at 18:53

V PRVI FAZI SE HVALIJO, KAJ SO NAREDILI, DA BODO LAHKO V DRUGI FAZI RAZPISA “POKRADLI”:

Tako so si denar za Pomurje ze razdelili preden je bil zakon o pomurju sprejet.
Razpise pisejo tisti, ki jih bodo potem tudi dobili??!!
Akterji so tako tisti, ki se kažeji v javnosti in tisti, ki se skrivajo (dokler se ne bo objavljen razpis in rezultati).

Razpis se pricakuje konec avgusta in septembra 2010 – ko bodo za projekte sli vec stotisoci evrov, ki nimajo nobenih ciljev ali rezultatov. Spet bo ogromno denarja slo za projekte v predal.

Seveda pa ne bo denar ostal v Pomurju, ampak se ga bo kanaliziralo nazaj v Ljubljano v povezane družbe in PRivatne žepe. … se nadaljuje …

Povejte svoje mnenje