Nepovratna sredstva za mikro, mala in srednja podjetja (MSP) iz evropskega programa Obzorja 2020

24. januar 2014 | Rubrika: Brez kategorije

Evropska komisija je najavila objavo razpisa v mesecu marcu za mikro, mala in srednja podjetja, s pomočjo katerega bodo podjetja lahko pridobila od 0,5 do 2,5 milijona nepovratnih sredstev,  sofinanciranje bo znašalo do 70 % upravičenih stroškov.

Razpis bo del programa Obzorja 2020 in bo namenjen izključno mikro, malim in srednje velikim podjetjem (MSP). Gre za nov finančni instrument, namenjen razvojno raziskovalni dejavnosti v podjetjih. Sofinancirane bodo inovativne ideje z visokim tržnim potencialom. Na razpise v tem programu se bodo lahko prijavila vsa podjetja v segmentu MSP, ki razvijajo lastne proizvode in storitve, ne glede na njihovo dejavnost.  Na razpise znotraj tega programa se bodo podjetja lahko prijavila samostojno, brez mednarodnih partnerjev, ki jih podjetja potrebujejo pri večini prijav na razpise evropskih institucij. Cilj programa je financirati predvsem projekte v razponu med 1.000.000 in 3.000.000 EUR upravičenih stroškov. Program bo omogočal financiranje projekta od samega začetka izvedbe, do priprave produkta za vstop na trg.

Podjetja se bodo lahko na razpis prijavila v vseh fazah razvoja inovativnega izdelka oziroma storitve, kar pomeni, da se projekt lahko prične pred objavo razpisa.

V prvi fazi razpisa bo prijavitelj na kratko predstavil svojo idejo oziroma projekt, ki jo bo komisija pregledala in v kolikor bodo ocenili, da je projekt inovativen, bo prijavitelj za končanje celotnega poslovnega plana,ki bo moral biti končan šestih mesecih, lahko pridobil sofinanciranje v višini 50.000 EUR. Prijavitelju bodo omogočili tudi tri dni izobraževanja s strokovnjaki, ki  bodo nudili napotke za nadaljno uspešno pripravo in izvedbo projekta.

Kljub financiranju prve faze projekta pa ni nujno, da bo projekt podprt tudi v drugi fazi. Zato je dober poslovni načrt zelo pomemben in mora upoštevati vse dejavnike, ki bi lahko vplivali na izvedbo projekta.

Če bo projekt v drugi fazi izpolnil pogoje za sofinanciranje, lahko prijavitelj pridobi sofinanciranje v višini  do 70% upravičenih stroškov, ki se lahko znašajo od 1 do 3 milijonov evrov. Ta faza projekta lahko traja do največ 24 mesecev. V tej fazi bodo prijavitelju na voljo tudi izobraževanja s strokovnjaki, ki bodo v pomoč pri usmerjanju razvoja projekta.

Tretja faza bo namenjena predvsem vpeljavi produkta na trg. Ta faza razvoja produkta ne bo sofinancirana, vendar bodo prijavitelju na voljo strokovnjaki s področja trženja, ki bodo podjetju v pomoč pri pridobivanju dodatnih sredstev, če bi jih to potrebovalo.

Prioritetna področja, ki bodo upravičena za sofinanciranje po tem razpisu, bodo projekti s področja IKT tehnologij, vesoljskih znanosti, področje nanotehnologije, medicine, ekološko-inovativne prehrambene industrije, področje transporta, energetike, ekološko-inovativnih materialov in urbanega področja.

V okviru opisanega programa bo vsake tri mesece na voljo 25 milijonov EUR nepovratnih sredstev, predviden datum objave razpisa pa je 1. marec 2014. Podjetjem, ki pripravljajo razvojnoraziskovalni projekt iz naštetih področij, priporočamo, da prično s pripravo dokumentacije čim prej.58 mnenje na objavo Nepovratna sredstva za mikro, mala in srednja podjetja (MSP) iz evropskega programa Obzorja 2020

Avatar

simon

26. avgust 2016 at 20:30

Pozdravljeni,živim na stičišču treh držav in dobil sem idejo dopolniti turistično ponudbo v našem kraju z odprtjem prostora na temo akvaristike,teraristike.vprašanje, a bi se dalo dobiti na to temo kaka nps?hvala za odgovor.

Avatar

anaplus

30. september 2016 at 10:32

Spoštovani g. Simon.

Odgovor na vaše vprašanje smo vam poslali na vaš elektronski naslov.

Z lepimi pozdravi.
Ekipa Podjetniškega projektnega centra ANAplus d.o.o.

Avatar

Slavena Kaykova

2. oktober 2016 at 13:42

Spoštovani,
Imam idejo za ekološko-inovativno prehrambeno kmetijstvo s svojim ekosistemom. Imam 1 hektar zemlje in vodo. Bom gojila micro solat, zelenjavo in rože za koktejlov. Zanima me kakšne so možnosti za izdelovanje in izvedbo mojega načrta.
Lep pozdrav.
Slavena Kaykova

Avatar

anaplus

12. oktober 2016 at 06:36

Spoštovana ga. Kaykova.

Zahvaljujem se vam za vaše povpraševanje. V okviru ekološke pridelave je za mesec november 2016 napovedan javni razpis s strani Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Seveda pa je potrebno doreči še precej podrobnosti, na podlagi katerih je mogoče oceniti ali ste primerni kandidat za prijavo na omenjen razpis. Predlagam, da se za podrobnosti slišimo telefonsko na 040 200 358 ali pa nam pošljete e-mail na pisarna@anaplus.eu.

Z lepimi pozdravi.
Ekipa Podjetniškega projektnega centra ANAplus d.o.o.

Avatar

Jelena Jovanović

29. november 2016 at 07:20

Pozdravljeni,
Imamo svoj čistilni servis in poslujemo že eno leto. Imamo precej naročnika, ampak stroje za generalno čiščenje izposojamo. Ali obstaja razpis za pomoč za nakup strojev za generalno čiščenje.
Hvala.
Lep pozdrav

Avatar

anaplus

12. december 2016 at 08:52

Spoštovana ga. Jovanović.

Možnosti za sofinanciranje nakupa strojev je več, tako nepovratna kot povratna sredstva. Ker bi za konkretnejši odgovor potrebovali še dodatne informacije, vas bomo kontaktirali na vaš e-mail naslov.

Z lepimi pozdravi.
Ekipa Podjetniškega projektnega centra ANAplus d.o.o.

Avatar

JELKA ZEMLJIČ

21. januar 2017 at 13:34

IMAM MIKRO PODJETJE ČISTILNI SERVIS,KER PA NIMAM ŠE STROJEV BI BILA VESELA ČE BI MI POMAGALI PRIT DO KAKŠNIH NEPOVRATNIH SREDSTEV DA BI LAHKO KUPILA KAKŠEN STROJ IN KASNEJE ZAPOSLILA TUDI KAKŠNO BRESPOSELNO OSEBO.HVALA IN LEP POZDRAV.JELKA 041240692

Avatar

anaplus

14. februar 2017 at 08:15

Spoštovana ga. Zemljič.

Odgovor na zastavljeno vprašanje smo vam poslali na vaš elektronski naslov.

Z lepimi pozdravi.
Ekipa Podjetniškega projektnega centra ANAplus d.o.o.

Povejte svoje mnenje