Razpisi iz programa razvoja podeželja

7. maj 2015 | Rubrika: Brez kategorije

 

Na kmetijskem ministrstvu bodo investicijske kriterije za razpise iz programa razvoja podeželja sprejemali junija ali julija, je ob robu obiska Istre pojasnil minister Dejan Židan. Prvi razpisi bodo zunaj že jeseni, največ pa jih bo v letu 2016. To bo z vidika naložb za kmetijstvo najbolj ugodno, zato Židan poziva kmete, naj s prijavo ne čakajo.

Kmetje, zadruge in ostali proizvajalci bi si želeli takojšnje objave razpisov, vendar je treba razumeti, da je naša država odločbo za program razvoja podeželja do leta 2020 dobila šele konec februarja.

Trenutno na ministrstvu pripravljajo investicijske kriterije, ki jih bodo sprejemali v juniju ali juliju. Kot so se odločili, bodo pri tem opravili tudi razpravo s kmetijskim sektorjem. “Nočemo, da so ti kriteriji takšni, kot si je ministrstvo zamislilo, ampak da so usklajeni z terenom,” je pojasnil Židan.

Prvi razpisi bodo objavljeni že jeseni, največ pa jih gre pričakovati v letu 2016. Minister pa interesente poziva, naj se nanje pripravijo vnaprej.

“Leto 2016 bo namreč s stališča investicij za kmetijstvo najbolj ugodno”, napoveduje minister. Na voljo bo relativno veliko razpisov do skupne vrednosti 200 ali celo 250 milijonov evrov. To bo tudi obdobje, ko bo imel program razvoja podeželja “polno vrečo” in bo torej na razpolago dovolj denarja za dobre projekte.

Kot je dodal, se za razliko od kohezijskih sredstev da denar iz omenjenega programa hitro koristiti, zato naj kmetje ne čakajo na konec programa leta 2018, 2019 ali celo 2020, saj bodo do potrebnih investicijskih sredstev najlažje prišli v prihodnjem letu.

 

Vir: Svet 24

 

 

 

Povejte svoje mnenje